עם פרסומו הערב, יסמן פרופ' מנואל טרכטנברג עוד אבן דרך בדרכה של המהפכה החברתית. אין ספק שרוב רובם של 450 אלף הצועדים ברחובות ועוד כהנה וכהנה מאות האלפים שהעדיפו לתמוך מתוך הכורסאות מול הטלויזיה, לא ירגישו כאילו העולם הכלכלי שלנו התהפך באחת.

זירת ההתמודדות עוברת מהערב מהרחוב ומחדרי הישיבות של ועדת טרכטנברג ואפילו צוותי ועדת המומחים האלטרנטיבית, אל הממשלה והכנסת. הממשלה, זה כבר למדנו, לא תעמוד, לצערי, על רגליה האחוריות ותתבע משר האוצר ומראש הממשלה להפוך את עורם. השרים החברתיים ביותר לא יעיזו לעמוד מול פרצי ההתבכיינות של מערכת הביטחון והעומד בראשה. הממשלה אולי תאמץ את המלצות טרכטנברג אבל היא תעביר את הכדור, בשימחה מהולה בחשש, אל בית המחוקקים

דו"ח טרכטנברג הוא רק המנה הראשונה – עכשיו נראה מי המאסטר שף האמיתי – המפתח בידי הכנסת. מה שהיא תצליח להוציא מהחוקים שיביאו לפתחה כעת זה מה שיקבע אם המחאה הצליחה. זה היה הזמן לבחון את מחוייבותם החברתית האמיתית של חברי הכנסת – ולא, לא רק מהקואליציה, גם אלו מהאופוזיציה שבמשך שנים ארוכות מצביעים נגד חוקי הזכויות החברתיות לסוגיהם. האם יצליחו יו"ר ועדת הכלכלה וחבריו לועדה מהליכוד, לעמוד מול ראש הממשלה. האם יצליח יו"ר ועדת הכספים לכופף את משרד האוצר.

זו צריכה להיות שעתם הטובה של חברי הכנסת. זה צריך יהיה מקרה המבחן של נבחרי הציבור שטרחו והביעו תמיכה במחאה החברתית. מה שיקבע את עתיד המחאה ואת הצלחתה הוא היכולת של חברי הכנסת להוציא מהחוקים שיובאו לפתחה על ידי הממשלה את הנוסחים הטובים והרחבים ביותר.

אחד מן הנושאים שבהם לא נגעה ועדת טרכטנברג כלל הוא התנהלותו של משרד האוצר, אשר ביד גסה רמס את נסיונות החקיקה החברתית, הצודקת כלכך, של עשרות חכי"ם בשנים האחרונות. טרכטנברג גם, ככל הידוע, לא הודיע על המלצה לבטל את חוק ההסדרים. זה אחד מהנושאים המרכזיים להן תידרש הכנסת עכשיו.

מי שקרא את דבריו של טרכטנברג אתמול בבלוג שלו יכול היה להסכים עם חלקים גדולים מהם אבל לי, כמי שמהלך בתוככי החברה האזרחית בשנים האחרונות ברור כי התוצאה האמיתית המבוקשת על ידי הציבור הישראלי הגדול שיצא הקיץ לרחובות תהייה רק בבחירות כלליות לכנסת.  במצב הפוליטי הנוכחי לא יתכנו שינויים מרחיקי לכת ואני סבור, אם הצלחתי לקרוא בין שורותיו של טרכטנברג כי אכן הועדה בראשותו בחרה נכון הועדה בקידום האוכלוסיות מעוטות ההכנסה והמוחלשות יותר על פני סיוע מסיבי למעמד הביניים.

למרות כל אלה נדמה לי כי דו"ח טרכטנברג ימדד על פי הפתרונות שייצר בטווח המיידי והבינוני. העובדה כי טרכטנברג מתייחס לטיוב השירות הציבורי, היא לבדה משמעותית ביותר והמעוררת תקוה לעתיד חברתי כלכלי וחלוקתי טובים יותר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s