בין המאבקים על החקיקה הפוגענית של הכנסת יש גם לא מעט חכי"ם הפועלים בשקט וביסודיות כדי לחוקק את החוקים החברתיים החשובים ביותר. הם לא מחכים למחאה החברתית, לעיתים הם אפילו לא נעזרים ברוח הגבית שהיא מייצרת. הם נמצאים מימין ומשמאל, מהקואליציה ומהאופוזיציה, הם עקשניים, יודעים לייצר קואליציות לחקיקה אך מה שמאפיין רבים מהם הוא שהחקיקה שרובם עושים אינה מגיעה לידיעת הציבור. הם לעיתים קרובות לא עוברים את מחסומי התקשורת.
אגיד זאת אחרת. הכתבים מכינים את הידיעות אבל בסופו של דבר מי שרוצה לקרוא על ההצלחות החשובות של החקיקה צריך להסתפק באתרי אינטרנט, בדפי פייסבוק או בידיעות בודדות שאינן מייצרות בהכרח שיח ציבורי כולל. אם הם או הן ייצרו בלאגן, הם יקבלו תקשורת, אם הן יסרבו להצביע כפי שקבעה להם הסיעה או יתעקשו להצביע בעד דברים שנראים להם חשובים באמת, סביר להניח שיזכו לחמש או עשר דקות של ראיונות ומצלמות, אבל כשהן מחוקקים חוקים חברתיים מהמעלה הראשונה, יוק. את מי זה בכלל מעניין.
אותי זה מעניין. לכן חשבתי להציג בפניכם, בשבועות הקרובים כמה חברי כנסת שמחוקקים חוקים חברתיים חשובים בלי לסטות מהדרך החברתית עליה הצהירו עם היבחרם לכנסת או כפי שכתבתי בכותרת, בלי רוח וצילצולים.
הראשונה בסדרה היא חברת הכנסת רוחמה אברהם – בלילא. ואי אפשר בלי גילוי נאות. אני עובד עם רוחמה אברהם מאז החלה הכנסת הנוכחית את כהונתה. היוזמה היתה שלה. אני לרגע לא חשבתי שאפשר לעבוד עם מי שראיתי בה אוייבת, היא הרי "קלקלה" את חוק "ארוחה יומית לתלמיד", עליו עבדנו בעמותת "ידיד" לפני שש שנים.
אבל שבועות ארוכים של פגישות, דיונים ובעיקר הצלחות הוכיחו לי כי מדובר בפרלמנטרית מהמעלה הראשונה. כזו שמסוגלת לתפור קצוות, לחבר חיבורים, להביא אל השולחן את מי שחושבים שלא ניתן לייצר איתם פעולה משותפת, אופוזיציה? קואליציה? זה ממש לא משנה. מה שחשוב זה עם מי עובדים.
השבוע אישרה הועדה לקידום מעמד האשה של הכנסת, לקריאה שניה ושלישית, הצעת חוק אשר הוגשה על ידי רוחמה אברהם-בלילא המתקנת את חוק זכויות הדייר בדיור ציבורי קובעת כי יסתיים האבסורד לפיו נשים המתגוררות בדיור ציבורי ואשר נחשפו לאלימות כנגדן עלולות לאבד את זכותן בדיור הציבורי אם הן נמלטות למקלט או עוזבות את הבית.
הצעת החוק עברה גילגולים רבים עד שהגיעה לשולחנה של רוחמה אברהם שייצרה את ההסכמות הנחוצות עם משרדי המשפטים, הרווחה והשיכון כדי להעביר את החוק בהסכמה. ההצעה, הכלכך חשובה הזו מבטיחה את העברת הזכויות בדירה בהתאם לצרכי הילדים. היא מונעת מצבים של הפעלת לחץ מצד הבעל לוותר על הזכויות בדירה בשל דרישות רכושיות, ויותר מכל מונעת נישול נשים מזכויותיהן בדירה הציבורית עקב עזיבתן אותה מטעמי בטחון אישי ואלימות.
זו היתה רק אחת מההצעות החשובות בשבוע שבו ממשיכות הטענות כאילו חברי הכנסת אינם קשובים לצרכי הציבור ורצונותיו. בימים אלה ממש מתדיינת ח"כ אברהם, יחד עם סגן שר האוצר, יצחק כהן (ש"ס) ואנשי משרד האוצר, על הצעת חוק "עובדים מעוטי הכנסה", שכתבה ויזמה עמותת "ידיד" ולפי יזכו בנות זוג שאינן עובדות (ברוב המוחלט של המקרים מדובר בנשים) בסיוע ממשלתי כדי להשתלב בשוק העבודה ולשדרג את ההכנסה המשפחתית.
ח"כ אברהם היתה זו שבעקבות הצעת חוק נוספת שהוכנה על ידי עמותת "ידיד" היא שכנעה את שר הרווחה והשירותים החברתיים ואת קרן רש"י לקיים פיילוט בעלות של שני מליון ש"ח בשם "ארוחה בחופשה" במטרה לבדוק את היכולת הממשלתית לספק ארוחות חמות לתלמידים נזקקים גם בתקופת החופש הגדול, עתה לאחר הפיילוט ניתן יהיה להמשיך בהליכי החקיקה.
אגב, בחודש הבא תוצג לראשונה המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, גם היא נוסדה כחקיקה שיזמה עמותת "ידיד" וקידמה ח"כ רוחמה אברהם ואשר בפעם הראשונה מעגנת את מחוייבותה של הממשלה לדאוג לביטחון התזונתי של אזרחי המדינה.
וכך ברוגע, בנחישות ובעיקר ביכולת לתקשר עם כלל מרכיביה של הממשלה, היא מצליחה לקדם חוקים חברתיים חשובים ביותר.
ח"כ רוחמה אברהם- מחוקקת חברתית.