לא רוצים לעמוד בתור לחבילות מזון – זו היתה המסקנה החד משמעית שהתקבלה, בדיוק לפני שנה, מסדרת ראיונות רחבת היקף שקיימנו בין מאות מקבלי חבילות מזון ברחבי הארץ. אז, מיד לפני חג הפסח הלכנו לשאול עשרות קשישים, אמהות חד הוריות, משפחות מרובות ילדים ומעוטות הכנסה איך הם היו רוצים שהממשלה שלנו תטפל בבעייה ההולכת וגדלה של ביטחון תזונתי בקרב הישראלים.
"רוצים כבוד. לא רוצים לעמוד בתור בשביל לקבל חבילת מזון שהרבה פעמים אין בה מה שאנחנו צריכים", כך הם התבטאו אז. 92% מהם ביקשו להחליף את קבלת חבילת המזון שהם מקבלים מעמותות המזון בכרטיס/תלושי מזון שיאפשרו להם לרכוש את המזון לפי בחירתם או לחילופין בקבלת חבילת המזון לביתם מבלי שיצטרכו לעמוד בתור כשהם חשופים לעיני כל. בין אילו שביקשו לקבל חבילות מזון לביתם היו כ- 30% אשר ביקשו לקבל מזון מבושל וזאת עקב חוסר יכולתם לבשל בעצמם. רק כ- 7% מהנשאלים אמרו כי יהיו מוכנים להגיע לעמותות המזון כדי לקבל את החבילות וכאחוז אחד הביעו את רצונם להגיע לבתי אוכל (בתי תמחוי) כדי לזכות שם בארוחה חמה ובחברה אנושית.
הרעיון לביצוע הראיונות עלה במוחה של פעילה חברתית מקרית גת אשר נתקלת מידי יום בתושבי השכונות השונות המתלוננים על כך שהעמידה בתור לחלוקת מזון, במיוחד בחגים, רומסת את כבודם. "הרגשתי שצריך לעשות משהו, צריך לעשות מיפוי אמיתי של הצרכים ושל הפתרונות ולהתאים אותם לאנשים. יש קשישים שלא יכולים לבשל וחייבים להביא להם ארוחות מוכנות ומולם אמהות עם ילדים קטנים או משפחות המתקיימות מקצבאות הזקוקות לחבילות עם מזון המתאים להם ומאפשר להם לצרוך את אבות המזון כראוי",
לפעמים צריך לברך גם את השרים. הפוליטיקאים. במקרה הזה מגיעה ברכה אמיתית לשר הרווחה ששמע והפנים. הוא ממילא, כך התברר, חושב שלשמור על הכבוד של הנזקקים זה אחד הדברים הכי חשובים. והינה השבוע, ממש לפני הפסח התבשרנו על תחילתו של השינוי. השר כחלון יחד עם קרן הידידות הודיעו כי השנה יחלק משרד הרווחה כעשרה מליון ש"ח לטובת רכישת מוצרי מזון לנזקקים. השינוי הפעם הוא עצום.
לא עוד עמידה משפילה במרתפים של קניונים או פשוט באמצע הרחוב בכניסה לעמותת מזון בעיר בפריפריה. מעכשיו לחלוקת המזון על ידי העמותות מצטרף הכרטיס לרכישת מזון. מעין כרטיס אשראי המוטען בסכום של, כך אומרים, 500 ש"ח והמאפשר לכל נזקק הנמצא זכאי לקבלו, להחליט בדיוק איזה מוצרי מזון הוא מבקש לשים על שולחן הסדר.
מול המיזם החדש עומדים חלק ממנהלי עמותות המזון. "המהלך פוגע בנזקקים", שמעתי אחד מהם מתראיין לטלויזיה, מי יודע מה הוא כבר יקנה לו בסופר, אני יודע יותר טוב ממנו מה הוא צריך, לנו יש דיאטנים שמפקחים על המזון", לידיעת המנהל המודאג. סיגריות ואלכוהול לא ניתן יהיה לרכוש באמצעות הכרטיסים ולגבי כל השאר, לי נדמה שזה דווקא תהליך חינוכי שצריך לעבור ולא קביעה פטרנליסטית של "אני יודע מה טוב בשבילך".
מה זה אומר על העתיד. זה אומר בעיקר שהגיע הזמן להשתנות. שאולי כל אותם אזרחים טובים שמרגישים שתרומתם הגדולה היא באריזת חבילות מזון יוכלו לתעל את התנדבותם לעשייה חברתית מועילה לא פחות. זה גם אומר שבעתיד לא נצטרך לצפות בכתבות שנויות במחלוקת של אנשים שפניהם מוסתרות והם מדווחים על רעב מתמשך, שלא נהייה זקוקים לתוכניות ריאליטי של עוני כדי לגייס תרומות לעמותות מזון, אלא פשוט נדע שמי שבאמת צריך, ידע שהוא לא יסבול מחוסר בטחון תזונתי.
הבעיה היא שמי שלא מבקר ברווחה ולא נמצא ברשימת ה"נזקקים" לא יקבל עזרה לחג , למשל מי שמקבל קצבת נכות ובשל מצב בריאותי שמקשה עליו לצאת לעבוד ( למרות הרצון העז לעבוד וגם מנסה לעבוד אבל מתקשה מאוד ) אז בעצם לא כל מי שבאמת זקוק לעזרה לא יקבל אותה .
אהבתיאהבתי