שינוי אפשרי. אם מגדירים את המטרות כראוי, אם מוכנים להתאזר בסבלנות ולהתגבר על מכשולים רבים כמו מאבקי כח, תגובות פופוליסטיות וביקורת שכל מטרתה להשחית. אם מתגברים על כל אלה, בסופו של דבר השינוי מגיע.
שינוי אפשרי. הוא לא מגיע בפעם אחת, הוא בטח לא צץ לו פתאום כאילו אין יד מכוונת, הוא תמיד מתרחש בעיתוי הנכון ולא פחות חשוב, אין שינוי של מאה אחוז. אמר איש אחד, ששינוי זהו סוג של משא ומתן שמוביל להסכם. הסכם שבו רק צד אחד מרגיש שניצח הוא הסכם רע, הסכם ששני הצדדים בטוחים שנצחו הוא הסכם בינוני אבל הסכם שבו שני הצדדים בטוחים שאפשר היה יותר – זה הסכם טוב. אני מסכים. שינוי הוא תמיד פעולה שגורמת למישהו לשנות משהו שממילא קיים. השינוי מוצלח אם הצד השני לא מרגיש פגוע.
זהו סיפורו של שינוי. שינוי שהחל לפני עשר שנים. שינוי תודעתי. שינוי חברתי עמוק שגם בימים אלה ממש נמצא רק באמצע הדרך. שינוי שלי באופן אישי ולעמותת "ידיד" בכלל היה חלק מרכזי בהובלתו. שינוי שבנקודות זמן שונות גרם לנו לתסכול, לכעס, ליאוש. אבל היה לנו הדבר הנוסף שצריך כדי ששינוי יצליח – אמונה בדרך.
הסיפור שלנו עובר על פני 4 ממשלות בישראל (שרון, אולמרט ופעמיים נתניהו), הוא כולל עשרות חברי כנסת ושרים שקידמו ותמכו ובראשם חברות הכנסת רוחמה אברהם בלילא, יולי תמיר ואתי לבני, שרי רווחה כזבולון אורלב, יצחק הרצוג משה כחלון ומאיר כהן שלהם תפקיד מכריע בקידום הנושא ברמת הכנסת והממשלה וגם שר אוצר אחד, לפיד, שהיה הראשון, מבין שרי האוצר בעשר השנים האחרונות שהעלה את המילים צירוף המילים "ביטחון תזונתי" כחלק מהאג'נדה של משרדו.
זהו הסיפור שלנו על הביטחון התזונתי במדינת ישראל. סיפור שהחל באיסוף נתונים עבור מחקר באוניברסיטת בן גוריון והמשיך בחקיקת חוק "ארוחה חמה לתלמיד", המשיך באסטרטגיה ארוכת טווח שכוללת שורה ארוכה של חוקים מ"ארוחה חמה בחופשה", דרך "ארוחות בוקר במערכת הלימודים הגבוהה" והגיע לפני מספר ימים לשיא בהגשת הדו"ח הראשון של המועצה לבטחון תזונתי – תכנית לאומית להבטחת ביטחון במזון לבתי אב בישראל – שהוקמה ביוזמת "ידיד" ושקובע לראשונה לא רק את המדיניות הממשלתית לטיפול בחוסר הבטחון התזונתי בישראל אלא גם מתווה את הדרך והכלים לעשות זאת.
זהו סיפור על מאבק עיקש וסיזיפי, ברוב הזמן נגד כל הסיכויים, של ארגון אחד שנלחם על זכותם של ילדים ומבוגרים, בני נוער וקשישים להנות ממזון בריא וזמין לאורך זמן. מאבק שהיום, תחילת שנת 2014 הניב השקעה כספית ממשלתית של למעלה מ- 600 מליון ש"ח במפעל ההזנה במערכת החינוך, בתקציבים לביטחון תזונתי של מערכת הרווחה ובעיקר, גרם לשינוי תודעתי עמוק בקרב מקבלי ההחלטות על תפקידה של המדינה.
נתחיל מהסוף. את הדברים הבאים כתב לפני יומיים אחד ממנהלי הארגונים הגדולים העוסקים בהצלת מזון כחלק ממאמץ גדול לטפל בבעיות של חוסר ביטחון תזונתי בישראל.
"דב שלום, ברכות על הדו"ח!
אכן נראה שעברנו כברת דרך מעניינת יחד בהכנת הדו"ח ועכשיו בהפצתו. אני מאד שמח שנכנסו הדברים כפי שדיברנו ושיש פעם ראשונה התייחסות אמיתית ומלאה לנושא הצלת המזון במסמך רשמי של גוף רשמי. אני מודה לך על המאמץ הגדול שהשקעת, וגם על הסבלנות הרבה בעבודה איתנו – אני בטוח שזה היה לעיתים מאתגר. התוצאות בסופו של דבר יהיו תלויות הרבה ביכולת של שר הרווחה להתייחס לדו"ח בצורה רצינית ומעמיקה.
ברכות לרן שעמל רבות להקים את המועצה יחד עם ח"כ לשעבר רוחמה אברהם בלילא. אני בטוח שנעשה עוד דברים רבים יחד….."
רצ"ב הדו"ח הראשון של המועצה לבטחון תזונתי שאת הקמתה יזמה עמותת "ידיד". את הסיפור המלא על עשר שנות התמודדות עם בעיית חוסר הבטחון התזונתי תוכלו לקרוא בקרוב באתר "ידיד".