הביטוח הלאומי מלווה כל אחד מאיתנו מהיום שנולד ועד יום מותו, שורה ארוכה של חוקים ותקנות הם הבסיס לתשלומים המבוצעים על ידי המוסד לביטוח לאומי כמעט לכל אזרח ישראלי, ואפילו כאלה שאינם אזרחים זוכים למשהו. אבל, בשורה התחתונה, האם אנחנו יכולים להיות בטוחים שביום שבאמת נצטרך אותו, המוסד לביטוח לאומי יהיה שם בשבילנו?

אביה של הלנה  סטודנטית באחד מהמוסדות להשכלה גבוהה בדרום הארץ, (שם בדוי.השם המלא שמור במערכת) נפטר לפני חודש. המשפחה זקוקה למצבה. לצערה של הלנה, האם והאב התגרשו לפני מספר שנים והאם מתגוררת בדירת הדיור הציבורי ומתקיימת מקצבת הבטחה בלבד. הלנה המתגוררת בגפה היתה היחידה שישבה שבעה על אביה שנפטר ובהיותה סטודנטית העובדת גם כמאבטחת כדי להצליח ולהתקיים, אינה מסוגלת לממן את עלות המצבה. בצר לה פנתה הלנה למוסד לביטוח לאומי וביקשה עזרה. "אבי", כך היא מספרת, שילם כל חייו ביטוח לאומי. גם אני משלמת דמי ביטוח מאז היותי בת 18. אבל אבא הלך. ומה אני עושה עכשיו?

באתר הביטוח הלאומי מופיע המידע הבא: "הביטוח הלאומי מממן הקמת מצבה לנפטר בודד, שאין לו בישראל קרוב משפחה שנמנה עם אחד מאלה: הורה, בן זוג, בן או בת של הנפטר. את המצבה תקים חברת הקבורה שטיפלה בקבורה. המצבה תוקם 3 חודשים לאחר יום הקבורה.הביטוח הלאומי אינו מחזיר תשלומים לקרוב משפחה שהקים מצבה

( . (https://www.btl.gov.il/benefits/dmaykvura/Pages/default.aspx)

כך בפשטות אומרת מדינת ישראל להלנה. אבא נפטר? זה לא העסק שלנו. אנחנו אמנם נשלם את דמי הקבורה, אך מעכשיו את לבד. תסתדרי.

רגע. זה לא בדיוק נכון. גם דמי קבורה הביטוח הלאומי לא משלם לכל אחד. גם אבי, תושב אחת מן ערי הפריפריה, נתקל בבעייה. אביו נפטר והוא פנה אל הביטוח הלאומי בבקשה לקבל סיוע, מענק פטירה, מצבה וכד'. כבר אמרנו שמצבה לא מגיעה לו – אינו עומד בקריטריונים אבל מתברר שגם מענק פטירה לא יוכל לקבל. וכי למה? פשוט כי אמו ואביו של אבי התגרשו לפני מספר שנים.

למרבית הפליאה מתברר כי בנים של בני זוג גרושים אינם זכאים למענק פטירה וזאת בניגוד למצב בו הביטוח הלאומי משלם מענק פטירה לבן הזוג שנפטר ראשון ובמקרים מיוחדים גם במקרים ששני בני זוג נפטרים בפרק זמן הסמוך זה לזה.

(www.btl.gov.il/benefits/old_age/Pages/מענק%20פטירה.aspx)

לסיכום. הביטוח הלאומי אוהב משפחות מהסוג המסורתי, הישן. הגיע הזמן לעדכן אותו שהיום כבר קיימים סוגים רבים של "משפחות חדשות"

חשוב להגיד. עובדי המוסד לביטוח לאומי פועלים על פי חוקי מדינת ישראל, חוקים שחוקקה הכנסת. חלקם ביוזמות פרטיות וחלקם יוזמות ממשלתיות. אם יש חוק לא תקין, אם יש אפלייה, האשמה אינה בביטוח הלאומי אלא במחוקק. אבל צריך לזכור שבסוף כל חוק יש אפשרות לערער, יש ועדת חריגים, יש מספיק שיקול דעת לפקידים, בכירים ככל שיהיו, לתקן עיוותים גם בלי לשנות את החוק.

על כל אלה נכתוב לכם ב"מחכים לביטוח", טור שבועי חדש שיוביל לשינויים בחוקי הביטוח הלאומי והשירות שהוא נותן ללקוחותיו.

 

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s