"…..המוסד לביטוח לאומי פועל על פי חוק, ליישום מדיניות הרווחה של מדינת ישראל, והוא שותף משפיע בהתווייתה ובשמירה עליה. רעיון הערבות ההדדית, הקטנת הפערים בחברה, צמצום העוני והבטחת קיימות מערכת הבטחון הסוציאלי לאורך זמן, עומדים בבסיס פעילות הארגון. …… הביטוח הלאומי יפעל באופן יזום ביעילות ותוך גילוי רגישות לכבוד האדם, כל שכל מבוטחת ומבוטח יוכלו למצות את זכויותיהם….."
זהו רק קטע אחד מתוך חזון הביטוח הלאומי כפי שמופיע באתר המוסד. יש בו מספר מילות ומשפטי מפתח כמו "יפעל באופן יזום וביעילות לכדי שהמבוטחים ימצו את זכויותיהם" או "המוסד הוא שותף משפיע בהתווית מדיניות הרווחה של ישראל".
רוצה לומר שני דברים מאד חשובים. הראשון, אם חשבתם שהמוסד לביטוח לאומי רק מבצע את החוק שהממשלה והכנסת חוקקו, זה לא בדיוק כך. המוסד הוא שותף פעיל לחקיקה. הוא שותף מלא להחלטות לשנות את התוויות והזכאויות לקצבאות נכות, או זכאות לקבלת הבטחת הכנסה או דמי אבטלה, המוסד לביטוח לאומי שם. בגדול. לא רק ביעוץ אלא בשותפות. שותפות משפיעה אפילו. עוד נחזור לזה.
הדבר השני הבולט כלכך בדברי החזון של המוסד לביטוח לאומי הוא ההתחייבות לפעול "באופן יזום ויעיל כדי שהמבוטחים ימצו את זכויותיהם". בואו נתעכב רגע על המשפט הזה. למשל. מידי שנה שולח המוסד לביטוח לאומי מכתבים לאמהות חד הוריות על זכאותן לסיוע בקייטנות. אופס. רגע. זה בכלל לא המוסד שולח זה משרד הכלכלה שמשתמש ברשימת השמות הנמצאת בביטוח הלאומי. או דוגמא אחרת. מידי חודש שולח הביטוח הלאומי רשימות של זכאים להנחה בחשמל לחברת החשמל כדי ששם יוכלו להשוות מול רשימת החשבונות ולהעניק את ההנחה לזכאים. אבל גם פעולה זו לא נעשית מתוך יוזמה אישית של הביטוח הלאומי. החוק קבע כך.
אז מה זה היזום הזה. האם מדובר על מצב שבו האזרח הישראלי נכנס דרך קבע לאתר הביטוח הלאומי כדי לבדוק מה מגיע לו והוא מגלה שם עולם חדש ונהדר? אולי מדובר בחולה שזה עתה השתחרר מבית החולים והוא מקבל טלפון מהביטוח הלאומי ומוקדנית נעימת קול מספרת לו על הזכויות השיקומיות המגיעות לו לאחר הניתוח שעבר.
הכי מוזר זה הדבר הבא. לרשימת הסיוע של בעלי מוגבלויות הוכנס שיפור. תקציב רב מועבר לטובת מה שנקרא שר"מ – שרותים מיוחדים. כדי לקבל את התוספת צריך להגיש בקשה. אבל לא בביטוח הלאומי. הם שם, לא חושבים שהם צריכים לספר לזכאים על כך. במקום זה אנחנו צריכים לשמוע מחברות פרטיות העוסקות בתחום המכונה "מימוש זכויות חברתיות", על כך שהזכות קיימת ושכדאי, ממש כדאי לנצל אותה. אותן חברות כמובן מציעות לנחשפים לקמפיין הפרסומי שהן מממנות להגיע למשרדיהן ותמורת "סכום צנוע", לבדוק את זכאותם ולסייע להם לממש אותם. חלם זה כאן.
זה נכון. יש מחלקות שיש בהן שיפור. אפילו שיפור ניכר. בחלק מהתחומים של הועדות הרפואיות יש היום מתנדבים שמתקשרים למבוטחים המוזמנים לועדות הרפואיות בכדי להסביר להם על התהליך שהם עומדים לעבור, לענות על שאלות ולסייע. אבל האם זה המצב גם במענה הטלפוני? האם זה היחס שמקבלים המבוטחים שמגיעים לסניפי המוסד?
בדו"ח פניות הציבור שפורסם לאחרונה עולה כי יותר מ- 25% מהתלונות על הביטוח הלאומי נמצאו מוצדקות. המון. אז מה עושים? כשמדברים על חזון ועל מחוייבות ועל יעילות ועל יוזמה. כנראה שלדבר זה לא מספיק.
עוד נושא אחד שמתחבר לחזון. מי שכתב אותו שכח כנראה את המילה שקיפות. שקיפות במתן הנתונים האישיים שכל מבוטח רוצה ומבקש לקבל. שקיפות בשפה שתהייה כתובה בצורה שהמבוטח יוכל להבין (כן, המשפטנים חייבים להבין שהמבוטח זכאי להבין את המכתב שהוא מקבל בלי שהוא יזדקק לפרשנות משפטית ועוד כזו שעולה לו כסף).
כשמדברים על שקיפות היא צריכה להיות כזו שכשרוצים לעשות שינויים בספר הליקויים – התנ"ך של הביטוח הלאומי שלפיו נקבעים אחוזי הנכות השונים, השקיפות צריכה להיות כזאת שניתן יהיה לציבור להגיב ולהשפיע. בדיוק כמו שעושים למשל באתר קשרי ממשל שם ניתן לראות ולהגיב על כל תזכיר של הצעת חוק ממשלתית. ספר הליקויים של הביטוח הלאומי הוא בדיוק כזה וכך צריך להתייחס אליו. לתת את האפשרות לציבור להגיב. להשפיע. כי זוהי בדיוק חובתו של הביטוח הלאומי. זהו החזון האמיתי שהוא צריך לפעול לפיו.
לסיום מילה קטנה על משהו שחסר בחזון הביטוח הלאומי. מילה קטנה חסרה שם. אמון. אמון במבוטחים שבאים לבקש את שמגיע להם בזכות, לא בחסד. אמון באנשים שבאים לבקש כי הם במצוקה והם מגיעים למקום שמתיימר לסייע להם. כדאי להוסיף את המילה הזו לחזון הביטוח הלאומי.
————————————————————–
חשוב להגיד. עובדי המוסד לביטוח לאומי פועלים על פי חוקי מדינת ישראל, חוקים שחוקקה הכנסת. חלקם ביוזמות פרטיות וחלקם יוזמות ממשלתיות. אם יש חוק לא תקין, אם יש אפלייה, האשמה אינה בביטוח הלאומי אלא במחוקק. אבל צריך לזכור שבסוף כל חוק יש אפשרות לערער, יש ועדת חריגים, יש מספיק שיקול דעת לפקידים, בכירים ככל שיהיו, לתקן עיוותים גם בלי לשנות את החוק.
יש פעמים שבהם התנהלות המוסד לביטוח לאומי נקבעת על פי נוהלים פנימיים. אלו כל יכולים שישתנו . כל מה שנדרש הוא חשיבה מוכוונת שירות. ראייה המסתכלת על המבוטחים כאל הצרכנים הזכאים לשירות ששילמו עבורו.
על כל אלה נכתוב לכם ב"מחכים לביטוח", טור שבועי חדש שיוביל לשינויים בחוקי הביטוח הלאומי והשירות שהוא נותן ללקוחותיו.