נתחיל מהסוף. משרד האוצר קובע כי קרנות הפנסיה החדשות לא חייבות לקבל אנשים שמנים המבקשים לעשות פנסיה. "מי שיפסיד במקרה שיקבלו "עמיתים שאינם בריאים" זה יתר העמיתים בקרן." אומרים במשרד האוצר

פנסיה, כך כבר יודעים רבים, היא דבר חשוב ביותר. גם הממשלה שלנו הבינה את הצורך במערכת פנסיונית טובה שתספק לכל אדם שעבד במהלך חייו יכולת קיום טובה וראוייה החל מהיום בו הוא פורש לגמלאות. אני חשבתי שבפנסיה לא יכולה ולא תהייה הדרה או אפלייה של אוכלוסיות. מסתבר שטעיתי.

לפני מספר חודשים צלצל אליי ב. חבר טוב שמעסיק בחברה הקטנה, אך הרווחית שלו, מספר לא גדול של עובדים. לכולם יש פנסיה. ב. רצה לעשות פנסיה גם למנהלת המשרד שלו. בחורה  צעירה, עם אנרגיות מדהימות. "הבעייה" היחידה שיש לה נעוצה בעובדה שהיא שמנה. היא בריאה, היא עושה ספורט, הכל. אבל אישה גדולת ממדים. נקרא לה ציפי.

הלכה ציפי לסוכן הביטוח של ב. ביקשה למלא את הטפסים לפנסייה אצל חברת ביטוח מהגדולות במשק (ברשותכם לא אסגיר את שמה כדי שלא ירוצו ויתבעו אותי על פגיעה בשם הטוב שלה, האמת? אין לה ממש שם טוב). ציפי מילאה את הטפסים, סטנדרטים למדי שכוללים גם שאלון רפואי מהסוג שכולכם מכירים. לסמן וי במקום שבו אתה מאשר או מכחיש האם אתה מעשן סמים, סובל ממחלת לב, ממחלת כליות או נזקק לתרופות פסיכיאטריות על בסיס קבוע או זמני. בראש השאלון מופיעות עוד שתי קוביות, שם מתבקש המבוטח הפטנציאלי לרשום את גובהו ואת משקלו.

רגע. נעצור מה הקשר בין שאלון בריאות לבין הפנסיה. אז כך. לפני מספר שנים החליטו בממשלה  לעשות שינויים בקרנות הפנסיה. שינו את השיטה, במקומות שבהם היתה פנסיה תקציבית היא בוטלה, עכשיו כולם צריכים לעשות פנסיה צוברת. חובה. המעסיק חייב לשלם. גם העובד. אחרת זו עבירה על החוק. וכדי שכל עובד יוכל לדאוג לעצמו לפנסיה הוקמו קופות פנסיה חדשות. שזה לכאורה הכי טוב, כוללות על פי חוק גם מרכיב של ביטוח חיים. וחוץ מזה יש קופות גמל ועוד כל מיני.

עכשיו, כל מה שצריך אדם לעשות זה לבחור לעצמו את המסלול שהכי טוב בשבילו ולהצטרף. ופה בדיוק מתחילה הבעייה של האנשים השמנים בישראל. נתחיל במספרים. בישראל כ- 14.5% מהאוכלוסייה סובלת מהשמנת יתר (שיכולה לגרום למחלות שונת). עוד כ- 48% סובלים ממשקל יתר עם סיכוי להשמנת יתר. בקיצור, מדינה רזה אנחנו לא.

נחזור לציפי. היא מילאה את הפרטים, והמחשב של חברת הביטוח פלט מיד החלטה שקובעת שהיא אינה יכולה להתקבל לקופת הפנסיה של החברה. ציפי ביקשה להגיש מסמכים רפואיים, ביקשה להיבדק. כל מה שצריך. היא אמנם שמנה, אבל בריאה. תשובת חברת הביטוח לא איחרה להגיע:

"לא נוכל לאשר את הצטרפותך לקרן עקב מצבך הרפואי."  מהו אותו מצב רפואי – בתחתית העמוד מופיעות שתי מילים "משקל חולני".

למיטב ידיעתי משקל יכול להעיד על סכנות אולי. יש הרבה מאד אנשים שחיים עם הרבה מאד עודף משקל ואפילו גדול, הרבה מאד שנים האם זה קריטריון לא לפתוח קרן פנסיה? את השאלות הללו הפניתי למשרד האוצר. עברו חמישה חודשים ולא מעט התכתבויות, שיחות טלפון וגם פגישות.

התשובה האחרונה שקיבלתי אומרת כך " החרגת פונים לקרנות פנסיה נעשית על פי מדיניות רפואית שזהה למדיניות המקובלת בעולם. בפועל קרנות הפנסיה פשוט מעתיקות את הטבלאות ותנאי החיתום מחב' ביטוח משנה (אלו חב' בינלאומיות גדולות). חשוב להגיד שלקרן הפנסיה אין רווחים ממדיניות זאת (הקרן מרוויחה מדמי ניהול ולכן יש לה עניין לקבל כמה שיותר מבוטחים). מי שיפסיד במקרה שיקבלו "עמיתים שאינם בריאים" זה יתר העמיתים בקרן.

הערה שלי – האוצר אומר שהוא מגן על המבוטחים הרזים מפני ההפסדים שיגרמו המבוטחים השמנים. אבל חכו – יש עוד.

וממשיכה התשובה של משרד האוצר "לעניין בעלי משקל עודף – הקרן מפנה לקבלת חוו"ד רפואית את הפונים שה-BMI שלהם גבוה מ-40 או נמוך מ-17. מעל BMI של 45 לא יתקבלו עמיתים לקרן, בהתאם לתנאי מבטחי המשנה כאמור לעיל. משרד הבריאות מגדיר בעלי השמנה מעל 30 BMI (דוח משנת 2010), ולפי הנתונים שלהם באוכ' יש פחות מ-1% מעל BMI 40. לכן המדיניות של קרנות הפנסיה מחריגה אוכ' קטנה יחסית. בכל מקרה לא מדובר במחצית מהאוכלוסייה כמו שחששת. (כמו שדיברנו בשיחתנו, אלו שלא התקבלו לקרנות הפנסיה יכולים לחסוך בקופות גמל אישיות, בהן אין השפעה על עמיתים אחרים.)

ושוב הערה שלי: אם הנתונים נכונים ומספר השמנים "הקשים" הוא פחות מאחוז באוכלוסייה, איפה בדיוק הנזק לקרנות הפנסיה וחברות הביטוח אם יבטחו אותם. הרי זה מספר כלכך קטן.

אני חושב שזו שערורייה. אני חושב שמדובר באפלייה לא מוצדקת. ועכשיו יש עוד סיבה טובה למאבק מוצדק, נגד הדרת שמנים בחברה הישראלית.

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s