זה היה בחודש אוגוסט 2014, במהלכו של מבצע צוק איתן בעזה. בבנק ישראל פורסמה על לוח המודעות מודעת אבל על מותו של בנה של אחת מעובדות הבנק. עובדת קבלן, נאמר במודעה. פרסום המודעה ברבים הרגיזה עשרות אלפים. אולי יותר. יחד עם ח"כ שלי יחימוביץ דרשנו מהבנק לשנות את מדיניותו ולקלוט את לקץ' מלקו, אמו של משה ז"ל כעובדת מן המנין בבנק. זה לקח זמן אבל בסופו של דבר הדיע הבנק כי הציע לגב' מלקו להצטרף אל שורותיו כעובדת קבועה.
במהלך המאבק מול הבנק והתנהלותו העברתי שאילתא לבנק ובה ביקשתי לדעת מהו מספרם של בני המעוטים העובדים בבנק. התשובה הדהימה, בבנק ישראל מועסקים למעלה מ- 700 עובדים אך רק 8 מהם שייכים למגזר הערבי. מספר העולים יוצאי אתיופיה נמוך עוד יותר והוא עומד על 4 בלבד. כתבנו מכתב למבקר המדינה. תשובה כמובן שלא קיבלנו. אז המשכנו לשאול.
באמצעות מריאן מחול מהתנועה לחופש המידע הגשנו לבנק בקשה לפי חוק חופש המידע. וכך נכתב בבקשה:"בקשה זו עוסקת בקבלת מידע אודות התפלגות עובדי בנק ישראל שהתקבלו לעבודה בשנים 2014-2012.
ההתפלגות תתבצע לפי שלוש משרות: משרת מנהל בכיר, משרת מנהל זוטר ומשרת כלכלן. בהתאם לחוק חופש המידע, התשנ"ח-1998 (להלן: "החוק") אבקש לקבל לידי את הנתונים הבאים:
- משרת מנהל בכיר בפילוח לפי מגדר, מוצא, בני מיעוטים ובני 45 ומעלה.
- משרת מנהל זוטר בפילוח לפי מגדר, מוצא, בני מיעוטים ובני 45 ומעלה.
- משרת כלכלן בפילוח לפי מגדר, מוצא, בני מיעוטים ובני 45 ומעלה.
אתמול הגיעה התשובה. חלקית כמובן אבל תשובה. תשובה שמעלה נתון אחד מאד מרכזי ומטריד.
בנק ישראל אינו אוהב עובדים בני 45+ אלא אם הם באים בתור מנהלים בכירים. מכיון שאין הרבה משרות ניהול בכירות פנויות בבנק הרי שבמהלך השנתיים האחרונות מתוך 37 עובדים שנקלטו בבנק רק שניים הינם בני 45+.
בהמשך לבקשתך שבסימוכין לקבל מידע אודות התפלגות עובדי בנק ישראל שהתקבלו לעבודה בשנים 2014-2012, לפי שלוש משרות: משרת מנהל בכיר, משרת מנהל זוטר ומשרת כלכלן, להלן הנתונים המבוקשים:
- בשנים 2012-2014 גויסו לבנק ישראל שלושה מנהלים בכירים, לפי הפילוח הבא:
- שתי נשים וגבר אחד.
- שניים ילידי/ות הארץ.
- שניים בני/ות 45 ומעלה.
- בשנים 2012-2014 גויסו לבנק ישראל שלושה מנהלים זוטרים, לפי הפילוח הבא:
- שני גברים ואישה אחת.
- כולם ילידי הארץ.
- כולם צעירים מגיל 45.
- בשנים 2012-2014 גויסו לבנק ישראל 31 כלכלנים, לפי הפילוח הבא:
- 18 נשים ו-13 גברים.
- 26 מהם ילידי הארץ.
- כולם צעירים מגיל 45.
נכון, אפשר להגיד שהכלכלנים שמתקבלים לעבודה מגיעים היישר מספסלי הפקולטות לכלכלה אבל האם המשמעות היא שלאחרים לא היה בכלל סיכוי? האם המספרים אומרים בעצם שבני 45+ לא ניגשו בכלל לתפקיד? על כך הבנק כמובן שאינו עונה, אני מכה על חטא – לא שאלתי כמה מועמדים בני 45+ היו לכל אחד מן התפקידים.
אז מה כן ניתן ללמוד מתשובות בנק ישראל:
- הבנק בהחלט הינו מעסיק הגון בכל מה שקשור למשרות מגדריות. מתוך 37 המשרות שהוצעו 21 נשים נקלטו לעבודה. יותר מחמישים אחוזים.
- מתוך 6 המשרות הבחירות נקלטו 3 נשים. חמישים אחוז מהמועמדים
- מתוך 37 משרות נבחרו רק שני מועמדים בגיל 45+ ושניהם אך ורק לתפקידים הבכירים.
לסיום. בנק ישראל הוא בהחלט בנק שוויוני בכל הנוגע לקליטה מגדרית של עובדים. אך הוא בהחלט בנק פוגעני בכל הנוגע לקליטת עובדים בני 45+, להזכירכם, אוכלוסייה שמוגדרת כאוכלוסייה מועדפת בקבלה לעבודה על ידי משרד הכלכלה, בקליטת בני מעוטים ובקליטת עולים יוצאי אתיופיה.
ובכל זאת, אם יש ביניכם כלכלנים בני 45+ שהגישו מועמדות לבנק ולא התקבלו ואולי אפילו לא נענו – אשמח אם תכתבו לי כדי שנבדוק אם לא נעשתה אפלייה מחמת גיל. אפלייה שהיא עבירה על החוק.