באמצעות הטבות מס ניתן לתמרץ יזמים להשקיע בדיור בר השגה להשכרה. בארה"ב המודל הזה מצליח מאז שנות ה-80
ב–2010 ביקר בישראל ריצ'רד בארון, עורך דין ויזם אמריקאי הבונה זה יותר משני עשורים פרויקטים של דיור בר השגה בערים ובשכונות הקשות ביותר בארה"ב. במפגש עם פעילים חברתיים ונציגי ארגונים הפועלים לקידום מדיניות דיור, סיפר להם בארון על השיטה שלו להשגת דיור בר השגה.
השיטה, לפי בארון, היא פשוטה. לוקחים ממשלה שמבינה שאין ברירה, ושבמקום לבזבז כסף על דיור ציבורי שנבנה לפני שנים רבות – כזה שעלויות אחזקתו גבוהות מאוד, וגם מחובר אליו כישלון חברתי – היא צריכה לשנות את צורת ההתייחסות ולהשקיע את הכסף כדי לבנות דיור טוב יותר; מוסיפים למתכון תמריצים בדמות החזרי מס, התחייבות למימון שכר דירה לתקופה ארוכה ועוד; אליהם מצרפים עסקים המבינים שיוכלו לקבל תשואה טובה אם ירכשו "מניות" בפרויקט הדיור; ולכל אלה מחברים גורמים פילנתרופיים שישקיעו יחד עם הגופים המוניציפליים בתשתיות לחינוך, תחבורה, בריאות ותרבות.
שנה לאחר ביקורו של בארון, המחאה החברתית יצאה לרחובות. אחת הדרישות המרכזיות שלה היתה פיתוחו של שוק דיור בר השגה, כזה שיאפשר רכישת דירות במחיר הנמוך בכ–20% אחוזים ממחירי השוק. הצעירים משדרות רוטשילד לא רצו לדבר על שכירת דירות – פשוט מפני שאין לנו, נכון להיום, שוק מפותח להשכרה ארוכת טווח, כפי שמקובל בעולם הרחב. היום, שנה ויותר לאחר תחילתה של תוכנית מחיר למשתכן, המנסה לתת פתרון לדיור בר השגה לרכישה, הגיע הזמן לדבר על תוכניות לדיור בר השגה להשכרה.
צריך להודות שתוכנית מחיר למשתכן אינה מתאימה לחלקים גדולים מאלה הזקוקים לקורת גג ראויה. לא כולם עומדים בקריטריונים לתוכנית, ולא בטוח בכלל שהדיור הזה יהיה זמין דיו בכל חלקי ישראל. מה שהכי זמין בינתיים הוא כמובן דיור להשכרה. דיור להשכרה הוא פתרון שרוב הישראלים פחות אוהבים, אבל זה הפתרון הרציני ביותר שניתן לתת.
איך בכל זאת אפשר לקיים פרויקטים של דיור בר השגה להשכרה ארוכת טווח בהשקעה ממשלתית אפסית? התשובה פשוטה: תמריצים כלכליים ליזמים ומשקיעים.
לתמונה הזאת נכנסת הצעת חוק שמונחת בימים אלה לדיון בוועדת השרים לחקיקה. משרד האוצר כבר תומך בה, וכך גם משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל. היחידים שמתנגדים הם אנשי רשות המסים. בטח שהם מתנגדים. לשיטתם צריך לחסל באבו כל ניסיון לתת הטבות מס, גם אם ההטבות מיועדות להשקעה בדיור.
התוכנית שפועלת בהצלחה בארה"ב כבר מאמצע שנות ה–80 מבטיחה לאזרחים שכירות ארוכת טווח תוך שימוש בהטבות מס, שמטרתן יצירת תמריץ ליזמים פרטיים להשקיע בדיור בר השגה. הטבת המס ליזם היא סחירה, כך שניתן למכור אותה לגופים פיננסיים כבר בתחילת הדרך של הפרויקט, וכך ניתן להתגבר על הפער המימוני המובנה בפרויקטים של שכירות ארוכת טווח.
זה יכול בהחלט להיות מודל חדש למי שמבין שזו לא בושה לגור בשכירות. רק צריך לדאוג שהמחיר יהיה סביר, ושמשך ההשכרה יהיה ארוך מאוד.
הכותב הוא סמנכ"ל בעמותת ידיד, העוסקת בקידום מדיניות דיור לאוכלוסיות מעוטות הכנסה והזדמנויות
המאמר פורסם בדה מרקר – ניתן לקרוא אותו באתר http://www.themarker.com/opinion/1.3849335