הרצון לעשות טוב מתקפל, כמעט תמיד, אל מול אינטרסים כלכליים. כך קרה גם בחוק שכירות הוגנת של חברי הכנסת רועי פולקמן וסתיו שפיר. אחד הסעיפים החשובים והמרכזיים שלו העוסק בשאלת התשלום למתווך עוקר מתוכן והביא את חברות התיווך והמתווכים הפרטיים לביצוע תרגילים שיאפשרו להם להמשיך בנוהל הפסול הנהוג מימים ימימה – לא משנה מי מזמין את המתווך. התשלום יוטל תמיד על שוכר הדירה. על החוליה החלשה במערכת היחסים של השכרות הדירה בישראל.
זה לא מאוחר לתקן את המצב. כבר לפני שנתיים אישרה הכנסת בקריאה טרומית את הצעת החוק שכתבנו אז ח"כ איתן כבל, עמותת "ידיד" ורעות סוקולסקי (בתמונה), אז העוזרת הפרלמנטרית של כבל שהיוזמה הראשונה הגיעה ממנה כצעירה המחפשת דירה להשכרה במדינת תל אביב. הצעת החוק עלתה לועדת השרים לחקיקה והעביר בקריאה טרומית אחרי לא מעט קשיים. כבר בתחילת הדרך הגיעו הנשמות הטובות עם הסיבות מדוע אסור לקדם חקיקה שוויונית שכזו ולהשאיר את המצב כפי שהוא.
מחירי הדיור בישראל עולים מדי שנה, ואיתם דמי התיווך בכל עסקה. ממשלת ישראל רוצה לקדם מתחמים של דיור להשכרה ארוכת טווח במיוחד באיזורי הביקוש. המשמעות היא כי דווקא אלו הזקוקים לדיור להשכרה, משפחות צעירות, סטודנטים, משפחות מעוטות הכנסה ואחרות, , נאלצות כבר היום וידרשו גם בעתיד להעזר בשירותי תיווך וזאת בשל בשל ההיצע המוגבל, כיום, של הדירות להשכרה והשוק הלא מוסדר.
בישראל 2017 לא קל לשכור קורת גג. בטח לא בשוק דיור מטורף שבו רכישת הדירות אולי יורדת אבל מחירי השכירות רק ממשיכים לעלות. במצב שכזה למה בעצם שהשוכר ישלם באופן מלא את שכר המתווך שהרי הוא חוסך עבודה לבעל הבית.
הצעת החוק של ח"כ כבל ועמותת "ידיד" היא פשוטה. היא מציעה לחלק את האחריות לתשלום דמי התיווך על כל הצדדים המעורבים בעסקה בדרך שתפחית את העלות המושתת על השוכר גם אם אין ברצונו של המתווך לחייב את המשכיר בעלות דמי תיווך כל שהם, אך אם בחר לעשות כן יחולקו דמי התיווך באופן שווה בין המשכיר והשוכר. עוד קובעת ההצעה כי שוכר לא ישלם בכל מקרה יותר ממחצית חודש שכירות אחד וזאת עד לתקרת בסיס של 7,000 ש"ח לחודש, תקרה אשר תעודכן מידי שנה באחריות השר הממונה.
אם רוצים לשכנע את בעלי הדירות, המשכירים שכדאי להם להשכיר לתקופה ארוכה צריכים לתת להם תמריצים, אבל כאלה שלא יבואו על חשבון השוכרים, בדרך כלל משפחות צעירות, חיילים משוחררים, סטודנטים וסתם אזרחים שאין ביכולתם לממן בשלב זה של חייהם רכישת דירה.
הצעת החוק שלנו עברה בצורה חלקית ונתקעה. הגיע הזמן לשחרר אותה ולעשות טוב לעשרות אלפי הצעירות והצעירים המבקשים לשכור דירה במחיר סביר מבלי לשלם הוצאות גדולות סתם כי יש מישהו שחושב שאפשר.
——————————-
הכותב הוא סמנכ"ל מדיניות חברתית בעמותת "ידיד"