בשבוע הבא תהייה הזדמנות לעשרות אלפי העובדים הסוציאליים בישראל לבחור איך יראו השנים הבאות של המקצוע הכלכך חשוב הזה שמחייב לא רק שדרוג של מעמד העוסקים בו ביחד עם תוספות שכר מתבקשות אלא גם ובעיקר שינוי בתפישת המקצוע והתפקידים אותם צריכים למלא העובדים הסוציאליים במדינה אשר עדיין מנסה לכנות את עצמה "מדינת רווחה".
זה נכון שתפקידו המרכזי של איגוד עובדים הוא לדאוג לרווחתם, בטחונם התעסוקתי ותנאי עבודתם של העובדים המשתייכים לאיגוד. אך כפי שההסתדרות עצמה מתיימרת לקדם "שינוי חברתי" כך אני מאמין זו חובתם של העובדים הסוציאלים והאיגוד המייצג אותם.
הגיע הזמן לשנות את התפישה. את דרך החשיבה. להתאים את מקצוע העבודה הסוציאלית לחברה ישראלית משתנה ומתחדשת. לא לחינם היה לאיגוד העוסי"ם מקום מרכזי בועדה למאבק בעוני. קולם של העוסי"ם חייב היה להשמע כמו גם הדרישה החד משמעית והצודקת שלהם לעשות שינוי בצורת ההעסקה, בחובה להקטין את עומס הלקוחות שהם צריכים לטפל בהם בדרך של הגדלת מספר העובדים במערכת וכן, גם שינוי בדרך התגמול שלהם.
אבל זה לא מספיק. אחת ממסקנות ועדת אלאלוף היתה ההכרה בכך שפעולות יחסית פשוטות של מיצוי זכויות, התמודדות עם חובות וקשיים כלכליים של הלקוחות ופעולות לשינוי מדיניות הם כלים עוצמתיים המסוגלים להוציא משפחות מעוני או לפחות לשפר את מצבן הכלכלי ולאפשר להם הזדמנות חדשה לחיים מסודרים ונטולי דאגות קיומיות.
לא היה חבר ועדה אחד שלא הסכים למסקנה זו שאף הצליחה לגרום למשרד הרווחה להקים את מרכזי "עוצמה" האמורים לסייע ולפעול בתחום זה, מרכזים שהוקמו על בסיס מודל העבודה של עמותת "ידיד" שכתבה את התוכנית הבסיסית להפעלתם לבקשת שר הרווחה לשעבר ח"כ מאיר כהן ומנכ"ל משרדו.
אך מרכזי עוצמה בלבד אינם מספיקים. לא לחינם פעל יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ח"כ אלי אלאלוף, בשנתיים האחרונות יחד עם שר הרווחה לשעבר וחברי כנסת נוספים כדי לחייב את העובדים הסוציאלים לבצע פעולות פשוטות של מיצוי זכויות לאנשים הנמצאים במצבי עוני ומצוקה כלכלית.
זוהי בדיוק הדרך להקל על העומס המוטל על העובדים הסוציאליים כי הרי אם כל עובד סוציאלי יוכל לבצע את מה שאנחנו בעמותת "ידיד" קוראים "אינטק בסיסי" הרי שבזמן לא רב הוא ידע בדיוק מה צריך לעשות כדי לסייע לאזרח שהגיע לחדרו. כך ניתן יהיה להקטין באופן ממשי את היקף התיקים שנערמים על שולחנה של כל עובדת סוציאלית.
אם נוסיף לחובה חדשה זו של העוסי"ם את השינוי ההולך ומתרחש במוסדות המכשירים את הדור הבא של מערכת הרווחה בישראל נדמה שיכולה להתרחש כאן מהפיכה אם רק תעמוד בראש האיגוד המקצועי מנהיגה שמוכנה להוביל אותה.
לא לחינם מוביל בי"ס לעבודה סוציאלית בתל-אביב את השינוי המדובר בין השאר בהכנסת קורס "פרקטיקה של מיצוי זכויות" לתוכנית הלימודים, בהפעלת קליניקה לקידום ושינוי מדיניות חברתית בבי"ס.
זה העתיד אליו צריכה לצעוד מערכת העבודה הסוציאלית בישראל. מי שרוצה להנהיג את העובדים הסוציאליים חייבת להיות מי שמבינה כי רק בדרך זו ניתן יהיה לשדרג את מעמדם של העוסי"ם, ליצור להם תדמית טובה יותר בקרב לקוחותיהם והקהל הרחב ולשנות את מקומם בטבלאות השכר של נציבות שירות המדינה.
—————
הכותב הינו סמנכ"ל עמותת "ידיד" ומרצה בבי"ס לעבודה סוציאלית ע"ש שאפל באוניברסיטת ת"א