איש אחד ורעייתו החליטו סוף סוף לרכוש לעצמם בית כדי שיוכלו לחיות בביטחון עם שלושת ילדיהם הקטנים

לקחו הלוואת בלון שאחרי תקופה היתה צריכה להפוך למשכנתא. למה כך? יש הסבר, הוא פחות חשוב לסיפור שלנו

אחרי שלוש שנים נקלעו למצוקה כלכלית זמנית ובמשך כמה חודשים לא הצליחו לעמוד בתשלומים בין השאר כי את הדירה קיבלו מאוחר, מחלות ופיטורין היו עוד חלק מהסיבות, בקיצור, משהו שיכול לקרות לכל אחד מאיתנו.

עורך הדין החיצוני של הבנק אץ לו רץ לו ופתח מיד תיק בהוצאה לפועל. המשמעות אף אחד לא יתן לבני הזוג שהבעל הוא עובד ותיק בשירות הציבורי, משכנתא, כי המידע כבר עבר מלשכת ההוצאה לפועל אל הגופים הפיננסיים.

בצר להם פנו בני הזוג וביקשו סיוע. הבנק הסכים. אנשיו הבאמת טובים (ולא בציניות) עשו מאמץ עילאי לסייע והסכימו, תמורת החזר במזומן של החוב על ההלוואה להעמיד לבני הזוג את המשכנתא ולא לקחת להם את דירתם החדשה שאליה נכנסו באיחור של שנה וחצי.

ביקשנו לדעת כמה הם באמת חייבים. בהתחלה אמרו לנו 29 אלף ש"ח בערך. אחרי יומיים בני הזוג הצליחו לגייס את הכסף. זו המטרה הכי חשובה בעולם. במקביל ביקשנו פירוט, להבין איך הגיעו לסכום הזה. ואז קיבלנו מכתב. סליחה טעות, זה לא 29 אלף, זה כמעט 60 אלף כי צריך להוסיף 29 אלף ש"ח שכ"ט עורך דין.

רגע רגע – צריך להסביר. כשלוקחים הלוואה לרכישת דיור משעבדים לבנק את הבית. זה אומר שאם לא מצליחים לעמוד בתשלומים, עורך הדין החיצוני של הבנק, יכול לבקש להתמנות ככונס נכסים – האמת היא, זה הדבר הכי רווחי לעורכי דין. כינוס נכסים, כי אז שכר הטרחה שלהם נוסק לשמיים.

כך גם במקרה שלנו, יומיים לפני התאריך הסופי למינוי הכונס, הגיעו אלינו בני הזוג וביקשו עזרה, כתבנו מכתב רשמי, מעורכת דין. שלחנו ווידאנו שהוא הגיע. עורך הדין לא הגיב, רק אחרי יומיים של חיפושים אחריו הוא טרח ושלח מכתב. "מצטער, אני לא יכול לסייע לכם כי בדיוק מוניתי לכונס הנכסים". הלכנו לבדוק מתי הוא הגיש את הבקשה להתמנות ככונס נכסים. 24 שעות לפני תום המועד ו- 24 שעות לאחר שקיבל את המכתב מעורכת הדין שלנו הוגשה הבקשה על ידי עורך הדין שחוץ מלהגיד עליו שהוא תאב בצע, אין לי שום דבר טוב אחר לספר לכם עליו.

נחזור למכתב מהבנק. זה שמסביר איך חושב הסכום שעכשיו נדרשת המשפחה לשלם כדי שתוכל לקחת משכנתא ולשמור על הבית.

וכך נאמר בו:

ריבית פיגורים בגין פיגור בפרעון הלוואה – 21,282 ש"ח

הוצאות משפט+אגרת פתיחת תיק – 8,193 ש"ח

אישור זכויות – 84 ש"ח

מסירת אזהרות – 58.50 ש"ח

אישור בדבר משכונים- 20 ש"ח

שכ"ט עורך דין – 29,905 ש"ח

סה"כ – 59,541.50 ש"ח

כן כן – תקראו טוב  – עורך הדין החיצוני של הבנק יקבל כשכר טרחה יותר מגובה החוב.

חזרנו לבנק. לא יכול להיות אמרנו. לא הגיוני. לא מוסרי,  לא צודק. טוב אמרו לנו האנשים הבאמת טובים של הבנק (ושוב לא בציניות). אנחנו מבינים שיש כאן משהו שצריך לתקן. אבל אנחנו בנק וזה לוקח לנו קצת זמן. שתקנו. קצת זמן זה בסדר. אחרי 12 שעות לערך קיבלנו תשובה. הסכום הסופי לתשלום יעמוד על 28,667 ש"ח ואנחנו (הבנק) גם משתדלים שסכום זה ניתן יהיה להכניס לתוך המשכנתא הממוחזרת כך שבני הזוג לא יצטרכו כעת לפתוח את תוכניות החסכון שלהם.

בתכנית של חיים הכט היו קוראים לזה "יצאת גדול". אבל החוכמה היא שהגדולה הזו תהייה אפשרית לכל הלקוחות, הישרים כמובן, לא אלה שמנסים לעשות סיבוב על מי שהסכים לתת להם הלוואה.

בימים האלה מתחילה הכנסת לדון בחוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי – החוק לא כולל התייחסות לגובה הריביות ושכר טרחת עורכי הדין לרבות ובמיוחד כונסי הנכסים – מי שרוצה להבין למה החוק הזה לא יביא הרבה תועלת שיחזור ויקרא את הסיפור הזה. סיפור אמיתי.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s